Spring til indhold

Arduino- Reklameskilt og vejstation

Færdige projekter
– 25. November 2021: Lyskurv, der skifter lys som en dansk. Projekt med NANO og PHOTOMOS. Se detaljer her.

Forhistorien

Jeg har længe gået og leget med tanken om at bruge noget hjemmelavet elektronik på Ganstrupbanen. Jeg er tidligere programmør og kan også finde ud af at sætte simpelt elektronik sammen til noget der (af og til) virker.

Under mine ture på Internettet og dermed også på YouTube er jeg faldet over noget Arduino. Det er en minicomputer der er nem at programmere (hm måske ikke så nem alligevel). Der er en masse forskellige varianter og en masse tilbehør til den.

Det skal jo også passe på min bane så der er to oplagte projekter:

  1. En simpel lyskurve. Jeg har købt noget standard hjem fra Kina for et par år side og det skifter absolut ikke farver som de danske lyskurver, så det tænker jeg at styre med en Arduino.
  2. Desuden går salget går lidt sløvt i min blomsterbutik. Jeg tænker at en lysreklame måske kan booste salget lidt. Det må også kunne laves med en Arduino.

Inspiration

Igen har jeg været en tur rundt i Kælderkøbing for at få inspiration og denne lille vejstation vakte min interesse. Den viser aktuel temperatur og fugtighed i Kælderkøbing og samtidig rapporterer den til en internetside med resultatet af målingerne.

Hvis du også vil inspireres så se indenfor hos Jens her: Krogsgaardsmodelbane | Modelbane for tog entusiaster. Der er meget andet interessant.

Sakset fra Kælderkøbing
Startsæt fra Kina

Det første indkøb

Der findes en masse Arduino startsæt. Jeg bestilte et hjem fra Kina (ca. 150,00 kr. inkl. transport) og fordi jeg ville kopiere fra Kælderkøbing, bestilte jeg også et sæt med det lille smarte display, en temperatur/fugtighedsføler og en wifi-byggesten (et lille print) der kan tilslutte til internettet (90,00 kr inkl. transport). Begge sæt indeholder en Arduino.

Det ankom efter 3 uger og så var det bare at gå i gang. Jeg rendte ind i problemer, jeg ikke kunne programmere den ene Arduino og jeg har senere fundet ud af den er defekt. HM måske prisen for at handle i Kina eller blot sort uheld?

Nu gad jeg ikke vente længere og bestilte en ny fra en dansk leverandør og så var jeg i gang 4 dage senere.

Kom i gang

En Arduino skal programmeres via nogle programmer på en PC og Arduinoen skal tilsluttes via USB. Når den først er programmeret kan den køre uden at være tilsluttet PC, den skal bare have noget strøm. Installationen af disse programmer på PC var en større udfordring da leveringen fra Kina var totalt uden brugsanvisninger så det var bare at gå i gang med Google og YouTube. Det er meget at lære. Det tog mig en del tid at forstå hvad det egentlig var jeg havde kastet mig ud i og det gjorde det ikke bedre at den første Arduino jeg prøvede var defekt. Jeg var sikker på at jeg havde installeret noget forkert, men jeg blev klogere. Der er så meget hjælp at hente på nettet at jeg blev noget forvirret i begyndelsen. Gudskelov kunne jeg trække på noget at den erfaring jeg har som tidligere programmør.

sakset fra http://www.mille-soeren.dk/

Den første konstruktion

Jeg samlede disse komponenter og saksede en del kode fra internettet og fik en fungerende vejstation ud af det. Jeg fik det aldrig til at snakke med internettet så det må blive et senere projekt.

Undervejs kom jeg på den ide at lave en elektronisk plakat der skifter mellem reklame for min blomsterbutik og visning af live temperatur og fugtighed.

Jeg rendte ind i en masse problemer med at få det til at virke men det var ikke elektronikkens skyld, det var installationen på min PC. Det var lidt besværligt at finde de rigtige ‘drivere’ til displayet og få dem installeret så de kunne overføres til Arduinoen.

Måske skulle jeg have set lidt flere instruktions videoer først, men brugsanvisninger er jo for tøsedrenge, eller er de?

Det lykkedes mig til sidst at få skrevet et program der læser temperatur og fugtighed og displayer det på den lille skærm afbrudt af en reklame for min blomster butik. Faktisk ret fedt synes jeg.

Hvis du vil se tekniske detaljer så klik her.

Pladsholder

Der er en video her til højre, men det driller lidt, måske ser du kun en pil lidt længere nede (scrol lidt ned hvis der IKKE er et billede til højre). Tryk evt. på pilen så vises en video.

(Adafruit er dem jeg har sakset kode fra og derfor viser jeg deres logo i min reklamesøjle 🙂 )

Senere kommer her lidt fra banen når det er monteret

Sidst opdateret 5. november 2021