Spring til indhold

Hændelser og Makroer, generelt

Jeg har her beskrevet hvordan jeg anvender hændelser i Márklin Centralstation CS3 til at styre toggangen på min bane. Jeg har udklippet en del af sporplanen og brugt dette udklip i beskrivelsen. Mellem sporskifterne T 112 og T 006 er en 2 sporet station, men den har jeg fjernet på tegningen for at gøre den overskuelig. Hvis du trykker på tegningen, åbner den i et nyt browservindue, så kan du bruge den som reference når du læser videre.

Denne side er generelt og jeg vil anbefale dig at læse den helt til enden før du springer videre til det mere detaljerede. For at se det detaljerede kan du bare vælge et af punkterne herunder:

Tryk evt. på billedet, så åbner det i et nyt browservindue

For at forstå tegningen er her en kort beskrivelse af mine forkortelser og mine farver.

  • R 99 – angiver nummeret på L88/S88 tilslutninger (Returmeldere)
  • T 99 – angiver nummeret på et sporskifte (Turnouts)
  • S 99 – angiver nummeret på et signal med indflydelse på toggangen (kørestrøm tændt eller slukket) (Signaler)
  • Grå skinner angiver at de altid er strømførende.
  • Orange skinner er returmeldespor til L88/S88.
  • Røde skinner angiver at de fungerer som stop afsnit (kørestrøm tændt eller slukket). Røde skinner kan også være (en del af) returmeldespor til L88/S88.
  • Grønne og gule skinner er til brug for bremsemodul 72442.

Under planlægningen og opbygningen har jeg været nødt til at træffe nogle valg bla. fordi jeg ikke har så meget plads.

  • Automatikken understøtter kun kørsel i en retning (af hensyn til brug af hændelser).
  • Lokomotiver er altid forrest / trækker (da jeg har begrænset plads til stop afsnit.)

Det kan være lidt svært at holde styr på alt involveret så jeg har opfundet min egen formel til navngivning af hændelser. Hændelser bliver typisk udløst når et returmeldespor bliver besat/optaget (O) eller frit/frigivet (F). Desuden indgår navnet på returmeldesporet i hændelsesnavnet. Hvis returmeldespor R 11 bliver optaget hedder den hændelse der udløses (trigges) derfor HR 11 O og den der udløses når R 11 frigives hedder HR 11 F.

Hvis du skal harve fuldt udbytte at dine makroer og samtidig mulighed for at ´programmere´ med if, and osv. Skal du tillade det i systemopsætningen på din CS3. Sæt flueben ved Avancerede Hændelser og genstart CS3.

Sidst opdateret 11. November 2022